Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
Deutsche Telecom AG.

 

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Συνάδελφοι
Κύριε Υπουργέ,
Τα επιχειρήματά σας τα εξαντλήσατε στην συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Δεν μας πείσατε και το χειρότερο δεν απαντήσατε στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Στην χώρα μας τα τελευταία 34 χρόνια η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στέριωσε με την συνεισφορά όλων των παρατάξεων. Όμως αν Δημοκρατία σημαίνει πάνω απ’ όλα διάλογος εδώ στο Ναό της Δημοκρατίας που είναι το κοινοβούλιο δεν μπορούμε δυστυχώς να ισχυριστούμε ότι εποικοδομητικά διαλογιζόμαστε τα τελευταία χρόνια.
Από τον Αύγουστο του 2007 έως και σήμερα το ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτακτικά  ερωτά τη Κυβέρνηση χωρίς να λαμβάνει απάντηση:
- Γιατί δρομολογείτε την εκποίηση του ΟΤΕ, της μεγάλης δημόσιας   κερδοφόρας επιχείρησης?
- Γιατί δεν θέτετε ως προτεραιότητα την εξυγίανση των ζημιογόνων Δημοσίων επιχειρήσεων και όχι την εκποίηση όσων  επιθυμούν ή  όσων έχουν στοχεύσει  οι διάφοροι επιτήδειοι αγοραστές? Δηλαδή «τα φιλέτα» όπως λέει ο λαός μας?
- Γιατί επιστρέφετε στην λογική της μικρής και ανίκανης Ελλάδας με το πρόσχημα ότι το κράτος δεν μπορεί να διατηρήσει ένα μεγάλο και ανταγωνιστικό ΟΤΕ?
- Παραλάβαμε το 1993 ένα ΟΤΕ περιορισμένο εντός των Ελληνικών συνόρων και σταδιακά δραστηριοποιήθηκε και έγινε κυρίαρχος στη Νότιο Ανατολική Ευρώπη. Σας παραδώσαμε το 2004 έναν μεγάλο Στρατηγικό Παίχτη στα Βαλκάνια. Έναν από τους έξι μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Ευρώπης των 15. Γιατί εκποιείται αυτόν τον Κολοσσό όταν οι Εθνικοί τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί σε άλλες χώρες όπως η D.T.  στη Γερμανία ή France Telecoms στην Γαλλία και αλλού παραμένουν υπό το Δημόσιο Έλεγχο?
- Γιατί πουλάτε ένα Δημόσιο Οργανισμό σε έναν άλλο Γερμανικό  Δημόσιο οργανισμό? 
- Γιατί προκειμένου να φτάσετε στην εκποίηση του ΟΤΕ καταργήσατε τους Νόμους 2257/1994 ή 2843/2000 που εξασφάλισαν τον έλεγχο του Δημοσίου?
- Γιατί καταστρατηγήσατε την κοινοτική οδηγία 25/2004 που επιτάσσει την διαδικασία της δημόσιας προσφοράς και ζημιώσατε τους χιλιάδες μικρομετόχους;
- Γιατί καταστρατηγήσατε και το Νόμο 3049/02 περί αποκρατικοποίησης (Άρθρο 6 παραγραφ. 7) όπου βασικό στοιχείο είναι η  διενέργεια δημοσίου διαγωνισμού?
- Γιατί παραβιάσατε τον δικό σας Νόμο 3631/08, και το  άρθρο 11, όπου επιβάλλεται ο αγοραστής να υποβάλλει επενδυτικό σχέδιο? Ποιο είναι το Master Plan του επιλεγμένου σας επενδυτή?
- Δεν γνωρίζετε ότι η οικονομική ευρωστία ενός κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική  και την διπλωματική ισχύ του?
Κύριε Αλογοσκούφη και κύριε  Χατζηδάκη σε επόμενο ταξίδι σας στην Ρουμανία ή Βουλγαρία ή στις σε άλλες Βαλκανικές χώρες όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ δεν θα πάτε ως ισχυροί μιας ισχυρής χώρας αλλά θα τις επισκέπτεστε ως φτωχός εταίρος αφού ο ΟΤΕ θα αποτελεί πλέον ένα ελάχιστο μέρος του χαρτοφυλακίου της  D.T. 
Είναι σαφές ότι άρον άρον ξεπουλάτε και αποδεικνύεται από τις παραλήψεις σας που φθάνουν στα τα όρια της απιστίας με το πρόχειρο και ατελές Νομοσχέδιο που καταθέσατε αφού στην σύμβαση δεν προβλέπεται, τι θα συμβεί:
- Σε ενδεχόμενη τροποποίηση των όρων αφού δεν θα απαιτείται έγκριση της Βουλής.
- Δεν προβλέπεται πως και πότε καταργείται η σύμβαση σε περίπτωση μη εφαρμογή των προβλεπομένων από την D.T.
- Δεν προβλέπει και δεν λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου σε περίπτωση που εφαρμοστεί ως υποχρεωτική η διαδικασία της δημόσιας πρότασης εκ μέρους της D.T.
- Η εξαίρεση της αποκρατικοποίησης που προβλέπει η σκόπιμη διάταξη του δικού σας νόμου 3461/2004 είναι μη σύννομη και αντικοινοτική. Η  κοινοτική οδηγία 25/2004 είναι σαφής. Αυτή η καταστρατήγηση –εκτός της ζημιάς που θα προκαλέσει στους μικρομετόχους, είναι και προσβληταία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Δεν εξασφαλίζεται η ανεξάρτητη λειτουργία της Υπηρεσίας εξυπηρέτησης των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται στο κτίριο του ΟΤΕ με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας. Προσέτρεξα στα πρακτικά της Βουλής του 1993. Κύριε Έβερτ τότε αν και στο τότε σχέδιο σύμβασης εκποίησης του ΟΤΕ το Δημόσιο διατηρούσε το 51% την είχατε χαρακτηρίσει ασύμφορη για το Δημόσιο. Σήμερα γιατί δεν μιλάτε. Το ίδιο βέβαια ισχυριζόταν και ο συνάδελφος κύριος Μανώλης.
- Γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη σας τι απαίτησε το Υπουργείο Άμυνας επί κ. Ι. Βαρβιτσιώτη το 1993 στη διαδικασία της τότε ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ που έθετε σαφείς όρους? (καταθέτω το τότε σχετικό κείμενο) που μεταξύ των άλλων απαιτούσε.
- Δεν διασφαλίζονται οι εργασιακές θέσεις και το μέλλον των εργαζομένων στον ΟΤΕ αφού δεν γίνεται αναφορά στους ισχύοντες μέχρι σήμερα κανονισμούς προσωπικού του ομίλου.
- Δυστυχώς η ζημιογόνος συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με την D.T. αποτελεί το  τελευταίο επεισόδιο μιας καλά οργανωμένης επιχείρησης εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Η κυβέρνηση με την τριγωνική σχέση που δρομολόγησε M.I.G. – D.T. - Ελληνικό Δημόσιο - ωφέλησε σκανδαλωδώς  τη  M.I.G. και την D.T εις βάρος των μικρομετόχων και του Ελληνικού Δημοσίου. Η κυβέρνησή σας σχεδίασε και εκτέλεσε συγκεκριμένο σενάριο σε επτά επεισόδια προκειμένου να είναι ώριμο το προς πώληση «προϊόν».
1ο Επεισόδιο: Καταργήσατε τους Νόμους 2257 και 2843 που εξασφάλιζε τον έλεγχο του Δημοσίου και έτσι ανοίξατε την πόρτα   στην M.I.G.
2ο Επεισόδιο: Αγοράσατε και κρατικοποιήσατε την ιδιωτική επιχείρηση «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» με τη εξωφρενική τιμή του 1,6 δις ευρώ.
3ο Επεισόδιο: Αγοράσατε το μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Cosmote μέσω δυσβάστακτου δανείου ύψους 2,7 δις ευρώ.
4ο Επεισόδιο: Δρομολογήσατε την εθελουσία έξοδο που στοίχισε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ και με συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο πλήρωσαν όλοι οι Έλληνες Πολίτες.
5ο Επεισόδιο: Πουλήσατε την κερδοφόρα Infote έναντι πινακίου φακής κατόπιν απαίτησης του αγοραστή.
6ο Επεισόδιο: Δρομολογήσατε την πώληση στην D.T. μέσω της MIG, όπως αποδεικνύεται από την ανακοίνωση της με σχετικό Δελτίο Τύπου   17.3.08  -το οποίο και καταθέτω- όπου επιβεβαιώνεται ότι η D.T. θ’ αγόραζε το 20% της MIG  εφ’ όσον εγκριθεί από την  Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
Η ίδια η M.I.G. στις 4/12/07 με νέα δήλωση της διευκρινίζει ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο σε περίπτωση αποφάσεως του Ελληνικού Δημοσίου για πώληση του ΟΤΕ σε Ευρωπαϊκό στρατηγικό εταίρο. Να γιατί η MIG δεν προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της αντικοινοτικής ρύθμισης της τροπολογίας σας που περιόριζε στο 20%  την αγορά μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου, στη M.I.G.  Ο κ. Βγενόπουλος κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ. Η M.I.G. υπήρξε  αδιαμφισβήτητα  ο ενδιάμεσος  κρίκος της τριγωνικής συνομωσίας.
7ο Επεισόδιο και τελευταίο: Η κατάθεση του σχέδιο Νόμου Κύρωσης  της σύμβασης Ελληνικού Δημοσίου – Deutsche Telekom  που σήμερα συζητάμε.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει ηθικό και συνταγματικό έρεισμα διότι παραβιάζει την Εθνική και την Κοινοτική Νομοθεσία και ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο αλυσοδένεται σε  μια Λεόντεια Σύμβαση.

Αγαπητοί Συνάδελφοι
Η κυβέρνηση δεν έκανε μια στρατηγική συμμαχία όπως μας είπε. Υλοποίησε μια συμφωνία «στρατηγικής υποτέλειας». Τι καλύτερη χρείαν μαρτυρίας έχουμε από το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα Financial Time της 17/3/2008 και το οποίο καταθέτω στα πρακτικά, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαιώνεται πόσο κερδίζει η DT, γιατί αγοράζει, και πως εξοντώνεται ένας μεγάλος ανταγωνιστής όπως είναι ο ΟΤΕ.
Ολοκληρώνοντας ένα μπορώ να πω:
Η Ελλάδα δεν θα παραδώσει τα όπλα. Ο αγώνας τώρα αρχίζει με όση προσπάθεια  και αν χρειασθεί για να προασπίσουμε το Εθνικό  Πλούτο, την εθνική περιουσία και την προοπτική του τόπου μας.
Σας Ευχαριστώ